Hiiritutkimus: Sydämen vajaatoimintaa voidaan korjata

Tutkijat ovat onnistuneesti parantaneet sydämen vajaatoiminnan menetelmällä, joka saa sydänlihaksen korjaamaan itseään. Hiirikokeeseen perustuvasta havainnosta on vielä pitkä matka käytännön hoitoihin, mutta tulokset ovat lupaava viittaus niiden mahdollisuudesta.

Nature Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat keskittyivät sydänsolujen uudiskasvua estävän Hippo-signaalinvälitysreitin hiljentämiseen. Hippo-reitin hiljentämisen vaikutuksia tutkittiin hiirillä, joille oli aiheutettu sydämen vajaatoiminta. Kyseisen reitin on tutkimuksissa havaittu aktivoituvan sydämen vajaatoiminnan yhteydessä.

Hippo-reitin vaimentaminen osoittautui erittäin tehokkaaksi, sillä hiirten sydänlihasten toiminta palautui terveiden verrokkihiirten tasolle kuudessa viikossa, tutkijat havaitsivat. Tämä johtui pitkälti sydänlihaksen solujen uudiskasvusta, mutta Hippo-reitin hiljentäminen näytti myös vähentävän sydänlihaksen arpeutumista vaurion jälkeen.

Tutkijaryhmän havainnot ovat mielenkiintoinen osoitus aiemmin tunnistamattomasta keinosta, jolla sydän pystyy korjaamaan itseään, mutta ne saattavat myös avata oven tuleville korjaaville hoidoille. Noin puolet sydämen vajaatoimintaan sairastuvista menehtyy viiden vuoden sisällä diagnoosista, joten tällaisille hoidoille olisi suuri tarve. Viime vuosina on myös kehitetty menetelmiä, joilla sydämen pumppauskykyä saadaan palautettua suonensisäisesti annettavilla kantasoluhoidoilla.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Uutispalvelu Duodecim

Nature 2017;DOI:10.1038/nature24045

https://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature24045.html