Varhaiset vaihdevuodet mahdollisesti myös diabeteksen riskitekijä

Varhain alkavat vaihdevuodet saattaa olla merkki suurentuneesta vaarasta sairastua aikuistyypin diabetekseen. Aiemmissa tutkimuksissa varhainen menopaussi on yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Diabetologia-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 3 600 vaihdevuodet eli menopaussin ylittäneen rotterdamilaisnaisen yhdeksänvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 350 naisella todettiin aikuistyypin diabetes.

Tutkijat huomioivat analyysissa lukuisia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten osallistujien painoindeksin, metaboliset riskitekijät, mahdollisen geneettisen diabetesalttiuden ja monia elintapoja, mutta ne eivät selittäneet tuloksia. Näidenkin seikkojen huomioimisen jälkeen vaihdevuosien ajankohta liittyi diabetesriskiin.

Verrattuna naisiin, joiden vaihdevuodet alkoivat vasta yli 55-vuotiaana, diabetesriski oli nelinkertainen, jos vaihdevuodet olivat alkaneet alle 40-vuotiaana. Myös hieman tavallista aikaisemmin eli 40–44-vuotiaana tai normaalina ajankohtana eli 44–55-vuotiaana alkaneet vaihdevuodet liittyivät suurentuneeseen sairastumisvaaraan. Tuolloin riski oli tosin vain noin kaksi kertaa suurempi kuin myöhäisiin vaihdevuosiin liittyvä.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Uutispalvelu Duodecim

(Diabetologia 2017;DOI:10.1007/s00125-017-4346-8)

https://doi.org/10.1007/s00125-017-4346-8