Keisarileikkauksella synnyttäneillä enemmän ongelmia kohdunpoistoissa

Keisarileikkaus saattaa aiheuttaa ongelmia naisille, jotka myöhemmin elämässään tarvitsevat kohdunpoistoleikkauksen, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa JAMA Surgery -lehdessä.

Keisarileikkauksella synnyttäneet naiset joutuivat muita todennäköisemmin uuteen leikkaukseen kohdunpoistossa ilmenneiden ongelmien takia, minkä lisäksi he tarvitsivat todennäköisemmin verensiirtoja. Tämä havaittiin yhden kerran keisarileikkauksella synnyttäneillä sekä useamman leikkauksen läpikäynneillä.

Tanskalaisaineistoon perustuvat tulokset ovat huolestuttavia, sillä keisarileikkaukset ovat yleistyneet viime vuosikymmenien aikana ympäri maapalloa ja keisarileikkauksella synnyttäneet tarvitsevat muita naisia todennäköisemmin kohdunpoistoja. Tutkijat suosittavatkin, että keisarileikkauksia tehtäisiin vain silloin, kun sille on selvät lääketieteelliset perusteet.

Tutkimuksessa käytettiin tietoja kaikista vuosina 1993–2012 synnyttäneistä tanskalaisnaisista, joille tehtiin kohdunpoisto vuosina 1996–2012. Naisia oli yhteensä 7 700, ja heistä hieman yli kolmannes oli synnyttänyt keisarileikkauksella ainakin kerran. Kohdunpoiston yhteydessä 5 prosenttia naisista tarvitsi komplikaatioiden takia uuden leikkauksen 30 päivän sisällä.

Suomessa joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Surgery 2017;DOI:10.1001/jamasurg.2017.2825)

https://dx.doi.org/10.1001/jamasurg.2017.2825