Kutsu medialle: Geenitieto kuuluu kaikille

Tietomme geeneistä lisääntyy huimaa tahtia. Tutkimustietoa saadaan yksittäisten geenien lisäksi koko perimästä yhä nopeammin ja halvemmalla. Geenitietoon kohdistuu suuria odotuksia, mutta samanaikaisesti lisääntyy pelko siitä, mihin kaikkeen sitä voidaan käyttää.

 Geenit ovat paljon esillä myös mediassa, ja esimerkiksi sairauksien riskigeenien löytymisestä uutisoidaan usein.

–Tällaisten uutisten tulkinta ei ole helppoa aihetta tuntemattomalle. Onko riski merkittävä vai ei, pitääkö tiedon perusteella ryhtyä toimenpiteisiin? kuvailee FT Maarit Jokela geenitietoon liittyviä kysymyksiä. Mitä hyötyä geenitesteistä käytännössä on? Entä mitä sairauksia geeniterapian avulla voidaan parantaa?

 Jokela on yhdessä Mirkka Oja-Leikkaan ja Meri Rovan kanssa toimittanut kirjan Kiehtovat geenit – Mihin geenitietoa käytetään? Nyt julkaistava uutuuskirja on monipuolinen ja yleistajuinen tietopaketti, joka auttaa lukijaa ymmärtämään nykypäivän geenitietoa ja sen kasvavaa merkitystä tulevaisuudessa.

Teoksessa alan asiantuntijat kuvaavat käytännönläheisesti muun muassa suomalaisten geeniperimää, geenien muokkausta, geenien ja ympäristön vuorovaikutusta ja genetiikan etiikkaa.

Tervetuloa kuulemaan lisää geenitiedosta ja sen hyödyntämisestä Kustannus Oy Duodecimin järjestämään tiedotustilaisuuteen, jossa julkistetaan Maarit Jokelan, Mirkka Oja-Leikkaan ja Meri Rovan toimittama kirja Kiehtovat geenit – Mihin geenitietoa käytetään?


keskiviikkona 16.8.2017 klo 10
Kalevankatu 11 A, 2. krs., Helsinki

 

Ohjelma:

  • Kiehtovat geenit –kirjan esittely, koordinaattori Meri Rova, Oulun yliopisto
  • Mitä hyötyä geenitiedosta on terveydelle? professori Hannes Lohi, Helsingin yliopisto

Ilmoittautumiset 11.8. mennessä osoitteeseen viestinta(at)duodecim.fi

Arvostelukappalepyynnöt osoitteeseen kirjat(at)duodecim.fi

 

Tietoa tekijöistä:

Maarit Jokela, FT

Jokela on biokemian tohtori, joka on kirjoittanut viidentoista vuoden ajan tiedettä popularisoivia artikkeleita. Jokela on väitellyt Oulun yliopistosta DNA:n kopioinnista ja korjauksesta. Väitöksen jälkeen hän on toiminut tutkijatohtorina liikalihavuutta ja valtimoiden kovettumatautia tutkivassa tutkimusryhmässä. Jokela työskentelee nyt Oulun yliopistossa innovaatioasiamiehenä vastaten biotieteiden tutkimustulosten kaupallistamisesta sekä siihen liittyvästä viestinnästä.

Mirkka Oja-Leikas, FM

Oja-Leikas on tieteen yleistajuistamiseen erikoistunut suomen kielen ja viestinnän ammattilainen. Hän on työskennellyt erilaisissa viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijatehtävissä. Oja-Leikkaalla on monipuolinen työkokemus tiedeviestinnästä, hankeviestinnän strategisesta suunnittelusta, kuntaviestinnästä ja seudullisen markkinoinnin kehittämisestä sekä yritysten markkinointiviestinnästä. Hän on toiminut lisäksi opetus- ja koulutustehtävissä sekä freelance-tiedetoimittajana.

Meri Rova, FT

Rova toimii Geenit ja yhteiskunta -Argumenta-hankkeen koordinaattorina Biocenter Oulussa, Oulun yliopistossa. Hän on työskennellyt sitä ennen monipuolisesti erilaisissa terveyden edistämisen ja viestinnän tehtävissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.  Rova on väitellyt vuonna 2005 Oulun yliopistosta lastentautien alalta. Väitöskirjassaan hän tutki keskosten keuhkosairauksien genetiikkaa.

Hannes Lohi, FT, prof.

Hannes Lohi on Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professori sekä Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ryhmänjohtaja. Hän johtaa poikkitieteellistä tutkimusryhmää, joka mallintaa ihmisen perinnöllisiä sairauksia koiran perimän kautta.  Tutkimusryhmä on rakentanut yhden maailman suurimmista koirien biopankeista ja tehnyt kymmeniä geenilöytöjä eri sairausryhmissä paljastaen kokonaisen joukon uusia ehdokasgeenejä vastaaviin ihmissairauksiin. Tutkimuksen pohjalta on kehitetty uusia eläinlääkäreitä ja koiranjalostajia auttavia diagnostisia työkaluja.

Kiehtovat geenit
Maarit Jokela, Mirkka Oja-Leikas ja Meri Rova
Kustannus Oy Duodecim, 1.painos 2017
208 sivua, nidottu
ISBN 9789516568167

Kiehtovat geenit -kirja on tuotettu osana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa ”Geenit ja yhteiskunta” –Argumenta-hanketta.