Kuitupitoinen ruokavalio saattaa ehkäistä polven nivelrikkoja

Kivuliaat polven nivelrikot näyttäisivät kehittyvän harvemmin henkilöille, jotka saavat paljon kuituja ravinnostaan. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä kuitupitoisen ruokavalion terveyshyödyistä.

Ravinnon kuidut on monissa tutkimuksissa yhdistetty mm. pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin, aivohalvaukseen, verenpainetautiin sekä diabetekseen.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella runsaasti kuituja ravinnostaan saavien riski sairastua kivuliaaseen polven nivelrikkoon oli ainakin 30 prosenttia ja mahdollisesti jopa 70 prosenttia pienempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa kuituja oli vain vähän. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien muusta ruokavaliosta ja mahdollisesta ylipainosta.

Polvikivut myös pysyivät paremmin hallinnassa potilailla, jotka söivät paljon kuituja. Ravinnon kuidut eivät liittyneet röntgenkuvauksessa havaittaviin nivelmuutoksiin.

Havainnot tukevat ja laajentavat saman tutkijaryhmän aikaisempia havaintoja ja viittaavat kuitupitoisen ruokavalion merkitykseen polven nivelrikon ehkäisyssä. Vaikutus voi mahdollisesti selittyä ravintokuitujen tulehdusta vähentävillä vaikutuksilla, mutta mekanismista ei ole vielä varmuutta.

Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa. Todennäköisesti kuidun lisäksi osa nyt havaituista yhteyksistä selittyykin terveellisen ruokavalion muilla puolilla.

Tutkimus julkaistiin Annals of Rheumatic Diseases -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Annals of Rheumatic Diseases 2017;DOI:10.1136/annrheumdis-2016-210810)

http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2016-210810