Sokerittomia limuja juovat saattavat olla suurentuneessa dementian ja aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa

Tuoreen tutkimuksen mukaan keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovat sairastuvat aivoverenkiertohäiriöihin ja dementiaan muita todennäköisemmin. Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys johtuu, mutta samansuuntaisia havaintoja on saatu aiemminkin.

Stroke-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovat sairastuivat aivoverenkiertohäiriöihin tai dementiaan noin kolme kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka joivat niitä harvemmin kuin kerran viikossa. Tämä havaittiin kymmenen vuoden seurannassa.

Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta tutkimuksen luonteesta johtuen tuloksista ei pysty päättelemään onko yhteys syyseurauksellinen. On esimerkiksi mahdollista, että jo valmiiksi sairastumisvaarassa olevat alkavat suosia sokerittomia limuja, koska haluavat pienentää riskejään. Tässä tutkimuksessa sokerittomia juomia suosivilla oli mm. enemmän diabetesta, mikä voi selittää tuloksia.

Tutkimuksen aivoverenkiertohäiriöitä käsittelevä osuus perustui 2 900 yli 45-vuotiaan seurantatietoihin. Dementiatutkimukseen osallistui 1 500 yli 60-vuotiasta.

Sokerilimut eivät tässä tutkimuksessa liittyneet sairastumisriskeihin, mikä saattaa johtua niiden vähäisestä käytöstä aineistossa. Aiemmissa tutkimuksissa ne on kuitenkin liitetty mm. lihomiseen.

Uutispalvelu Duodecim

(Stroke 2017;DOI:10.1161/STROKEAHA.116.016027)

http://dx.doi.org/10.1161/STROKEAHA.116.016027