Testosteronilisät voivat vähentää iäkkäiden miesten luukatoa, sydänoireita ja anemiaa

Iäkkäiden miesten testosteronivajauksen korjaaminen saattaa mm. vahvistaa miesten luustoa, vähentää anemiaa ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Testosteroni-mieshormonin pitoisuudet pienentyvät iän myötä, mikä voi aiheuttaa monenlaisia vaivoja.

Tiedot käyvät ilmi kolmesta erillisestä tutkimuksesta, jotka julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Luuvaikutuksia käsitelleessä tutkimuksessa vuoden mittainen testosteronilääkitys paransi keskimäärin 72-vuotiaiden miesten luiden tiheyttä ja lujuutta verrattuna lumevalmisteeseen. Tulokset eivät tosin riittäneet osoittamaan oliko muutoksilla käytännön merkitystä esimerkiksi luumurtumien kannalta.

Sydän- ja verisuonitaudin oireita testosteronilääkitys vähensi runsaan kolmen vuoden hoidossa, ja anemiaa vuoden mittaisessa hoidossa. Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä joissain tutkimuksissa testosteronilisät on yhdistetty myös suurentuneeseen sydänoireiden riskiin.

Nyt julkaistut tutkimukset viittaavat testosteronilääkityksen voivan ehkäistä monenlaisia terveysongelmia iäkkäillä miehillä, joiden testosteronitasot ovat iän myötä laskeneet. On kuitenkin tärkeää, että testosteronikorvaushoitoa käytetään vain silloin, kun testosteronin puute aiheuttaa oireita ja puute on varmistettu laboratoriotutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Internal Medicine 2017;177:471–479)

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2604138

(JAMA Internal Medicine 2017;177:480–490)

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2604139

(JAMA Internal Medicine 2017;177:491–499)

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2604140