Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset Käypä hoito -suositus on päivitetty         

 Seulontaluonteista papa- tai hrHPV-testiä ei pitäisi ottaa alle 20-vuotiailta naisilta lainkaan, todetaan juuri päivitetyssä Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset Käypä hoito -suosituksessa.

Kohdunkaulasyövän ilmaantuvuus on suurin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Valtakunnallinen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma kohdistetaan 5 vuoden välein kunnittain (25)30–60(65)-vuotiaisiin naisiin.

Seulontaohjelmassa voidaan käyttää ensisijaisesti joko high-risk HPV (hrHPV, ihmisen papilloomavirus) ‑testiä tai papakoetta.

Suomessa tehdään paljon ohjelman ulkopuolista spontaaniseulontaa, erityisesti alle 25-vuotiaille, joiden seulonta ei ole vaikuttavaa. Seulontaluonteista papa- tai hrHPV-testiä ei pitäisi ottaa alle 20-vuotiailta naisilta lainkaan. Organisoituun seulontaan osallistumista pitää kannustaa sen paremman kustannusvaikuttavuuden takia. Myös ohjelman ulkopuoliset papa- ja hrHPV-testit ja jatkotutkimukset pitäisi rekisteröidä organisoidun seulonnan tapaan.

Kohdunkaulasyövän ehkäisyyn pyritään lisäksi kansallisella 11–12-vuotiaisiin tyttöihin kohdistetulla HPV-rokotusohjelmalla, joka on aloitettu vuonna 2013. Myös rokotettujen seulonta on tarpeellista.

Kohdunkaulan solumuutosten diagnoosi ja hoito perustuvat sytologiaan (irtosolunäyte), kolposkopiaan (kohdunkaulan tähystys suurentavalla optiikalla) ja sen yhteydessä otettujen kudosnäytteiden histopatologiseen tutkimukseen. Histologisia LSIL-muutoksia ja sitä lievempiä muutoksia seurataan yleensä ilman hoitoa (muutosalueen kirurginen poisto), koska niistä suurin osa paranee itsestään, erityisesti nuorilla naisilla. Histologiset HSIL- ja sitä vahvemmat muutokset pääsääntöisesti hoidetaan (muutosalueen kirurginen poisto). Hoito tehdään kolposkopiaohjauksessa. Syövän riski on muutosten yhteydessä selvästi suurentunut myös hoidon jälkeen.

Tutustu päivitettyyn suositukseen >>