Psykososiaalisen hyvinvoinnin ja omahoidon tuki tärkeää diabeteksen hoidossa

Diabetes on eräs nopeimmin lisääntyvistä sairauksista maailmassa. Diabetesta sairastaa jo yli 500 000 suomalaista, ja sen hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 %. Juuri päivitetyn diabeteksen Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on tarjota keinoja diabeteksen ehkäisyyn, varhaiseen toteamiseen ja potilaan elämänlaadun tukemiseen.

Päivitetyssä suosituksessa esitellään aiempaa laajemmin keinoja, joilla potilaan psykososiaalista hyvinvointia ja omahoidon voimavaroja on mahdollista tukea. Diabeteksen hoidon suunnitteluun tulisi myös jo varhain liittää sopeutumisvalmennuksen ja kuntoutuksen näkökulma.

Päivitetty suositus korostaa diabeteksen hoidon yksilöllisyyttä. Suosituksessa kuvataan muun muassa hoitosuunnitelman laatimisen perusteet aiempaa tarkemmin. Se, että potilas on mukana oman hoitonsa tavoitteiden asettamisessa, tukee hoitoon sitoutumista. Suositus sisältää myös uudet linjaukset dyslipidemioiden hoidosta. Lisäksi suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää diabeteksen hoitotasapainon kannalta.

Lue koko päivitetty Käypä hoito -suositus Diabetes »