Syväriportti-palvelusta vauhtia lääketieteen syventävien opintojen suorittamiseen ja ohjaamiseen

Syväriportti on syventävien opintojen tekijöiden ja ohjaajien kohtaamispaikka. Syväriportista löytyvät muun muassa syventävien opintojen oppimateriaalit, ohjeet, projektit, ohjaajat ja tekijät. Duodecim on toteuttanut palvelun lääketieteen opiskelijoiden toiveesta yhteistyössä Apollonian, Suomen Medisiinariliitto ry:n ja Suomen hammaslääketieteen opiskelijoiden liiton sekä Helsingin, Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien kanssa.

Syventävät opinnot kuuluvat kaikissa Suomen yliopistoissa pakollisena suorituksena lääketieteen opiskelijoille. Syventävien opintojen laajuus on hyvin erilainen eri yliopistoissa ja eri ohjaajien ohjauksessa. Syventävät opinnot voi myös suorittaa hyvin monella tavalla. Opiskelija voi valita, haluaako hän tehdä kirjallisuuskatsauksen, tuottaa oppimismateriaalia, pipetoida suuren tutkimusryhmän tutkimuslaboratoriossa, kerätä potilastietoja tai sitoutua suoraan väitöskirjaprojektiin. Osalle opiskelijoista syventävät opinnot ovat kynnyskysymys: se ainoa opintosuoritus, jota pitäisi edistää oma-aloitteisesti, kun muut opinnot noudattavat tarkkaa lukujärjestystä.

– Koska käytännöt ovat kirjavat, tartuimme härkää sarvista, ja ryhdyimme Duodecimin koordinoimissa Syventävien opintojen symposiumeissa innovoimaan yhteistä Syväriporttia. Yhteinen tavoitteemme on auttaa sekä opiskelijoita että ohjaajia. Syväriportti on elävä kohtaamispaikka opiskelijoille ja ohjaajille, jonka toteutus on lähtenyt lääketieteen opiskelijoiden toiveesta, sanoo Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Mervi Väisänen-Tommiska.

Syväriportista löytyy julkaistuja syventävien opintojen tutkielmia sekä tukea oman tutkielman kirjoittamiseen. Palvelusta löytyvät esimerkiksi ohjeet tutkimusmenetelmistä, analyysien teosta ja viittaustekniikasta. Syväriportin Syväritorilta löytyvät syventävien opintojen projektit, ohjaajat ja tekijät. Käyttäjä voi keskustella mieltään askarruttavista syventäviä opintoja koskevista asioista muiden opiskelijoiden ja ohjaajien kanssa.

Tukea myös ohjaajalle

Syventävien opintojen ohjaaminen on suurelle osalle ohjaajista palkatonta, näkymätöntä lääkärintyötä. Se on yksilöllistä ohjaamista, jossa ohjattavien osaaminen on hyvin vaihtelevaa. Osa ohjaajista on kliinisen opettajan virassa, mutta koska opiskelijamäärät ovat nykyään suuret, on välttämätöntä, että väitelleet erikoislääkärit ohjaavat yhtä lailla opiskelijoita.
Syväriportti tarjoaa tukea opiskelijoiden ohella myös ohjaajille. Palvelusta löytyvät esimerkiksi ohjeet syventävien opintojen ohjaamiseen sekä vinkkejä ohjaajan ja ohjattavan motivaation ylläpitämiseen. Ohjaaja voi myös ilmoittaa Syväriporttiin tutkimusprojektin, johon hän määrittelee, mitä tutkimusprojektiin mukaan lähtevältä opiskelijalta odotetaan.

Lisätietoja:

LT, koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Mervi Väisänen-Tommiska, mervi.vaisanen-tommiska@promedico.fi, p. 040 7333 602
koulutussuunnittelija, Syväriportin pääkäyttäjä Marco Sabell, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, marco.sabell@duodecim.fi, p. 09-6188 5303

Syväriportti löytyy osoitteesta www.syväriportti.fi