Sote-ratkaisussa ei otettu asiantuntijoiden suosituksia huomioon

Viime viikolla tehty sote-ratkaisu on vasta alku pitkälle taipaleelle, jolle päästään vihdoin päätösten myötä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden palvelupolkujen selkiyttäminen ja eri vaiheiden liittäminen toisiinsa saumattomaksi, integroiduksi kokonaisuudeksi on upea päämäärä, jota kannattaa kaikin tavoin tavoitella. Perusterveydenhuollon osuuden vahvistuminen, erilaisiin palvelutarpeiden kokonaisuuksiin vastaaminen ilman katkoksia ja rahoituksen yksikanavaisuus mahdollistavat kustannusvaikuttavan toiminnan ja suuremmat terveyshyödyt.

On valitettavaa, että tälläkään kertaa poliittisessa päätöksenteossa suuntaa ei ollut mahdollista valita asiantuntijoiden suosittelemista malleista. Duodecim on jo vuosia kannattanut viiden vahvan, yliopistosairaalan osaamisen ympärille rakennetun alueen mallia. Nyt hyväksytty 15 alueen malli avaa mahdollisuuden tulkita hyvinkin paikallisesti omia edellytyksiä palveluiden järjestämiselle ja tuottamiselle, mikä nakertaa kokonaisuudistuksen alkuperäistä perusajatusta tehokkaista, kattavista osaamiskeskuksista. Viidentoista alueen on myös paljon vaikeampi sopia yhteisistä linjauksista, joten selkeää valtakunnallista ohjausta tullaan ilman muuta tarvitsemaan.

Duodecimin mielestä on tärkeää tunnustaa yliopistosairaaloiden keskeinen asema kansallisen terveydenhuollon peruskivinä. Ne tuottavat tällä hetkellä vaativat erikoissairaanhoidon palvelut, vastaavat yhdessä yliopistojen kanssa kaikkien lääkäreiden koulutuksesta ja niissä tehdään suurin osa kliinisestä tutkimuksesta Suomessa. Yliopistosairaalat ovat vuosikymmenien työn tuloksena kehittyneet lääketieteen, koulutuksen ja tutkimuksen osaamisen keskuksiksi, jotka ovat koordinoineet erikoissairaanhoitoa omalla vastuualueellaan (järjestämissopimukset). Ne ovat monella alueella tunnustettua kansainvälistä huipputasoa.

Tehtyjen linjausten todelliset vaikutukset ihmisten arjessa ja järjestelmän toimivuudessa näkyvät vasta kun sote-alueet ovat toiminnassa sekä niiden ohjaus, yhtenäiset kriteerit ja integraatio ovat muuttuneet sanoista todellisuudeksi.

professori Markku Savolainen, hallituksen puheenjohtaja, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

pääsihteeri Matti Rautalahti, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim