Parkinsonin taudin hoitolinjauksia tarkistettu

Juuri päivitetty Käypä hoito -suositus Parkinsonin tauti päätyy suosittamaan ensilinjan hoidoksi alle 60–65-vuotiaille dopamiiniagonisteja tai MAO-B:n estäjiä. Tätä vanhemmilla hoito voidaan aloittaa suoraan myös levodopalla. Keskivaiheen taudin hoidossa levodopan ohella hyödyllisiä lääkkeitä ovat dopamiiniagonistit, COMT:n estäjä, apomorfiini-injektiot ja mahdollisesti myös MAO-B:n estäjät.

Edenneessä taudissa voidaan käyttää syväaivostimulaatiota (DBS), duodenaalista levodopainfuusiota tai apomorfiini-infuusiota (ei vielä myyntilupaa Suomessa), mikäli asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta esiintyy vaikeita tilanvaihteluita ja häiritseviä tahattomia liikkeitä.

Omatoimiseen liikuntaan tulisi ohjata heti diagnoosin varmistuttua. Kuntoutuksella voidaan parantaa kävelynopeutta, askelpituutta ja tasapainon hallintaa, vähentää kaatumisia ja parantaa puheäänen voimakkuutta. Etenevässä sairaudessa kuntoutuksen tulos ei kuitenkaan ole pysyvä, vaan harjoittelua tulee toistaa toimintakyvyn säilyttämiseksi.

Lue lisää Käyvän hoidon kotisivuilta: Parkinsonin tauti