Masennuksen lääkehoito: professori Goetschen mielipiteet eivät kuvasta Cochrane-yhteisön kantaa

Näyttöön perustuvan lääketieteen piirissä korkeasti arvostettu kansainvälinen Cochrane-yhteisö sanoutuu irti professori Peter Goetschen masennuksen lääkehoitoa voimakkaasti kritisoivista mielipiteistä. Yhteisön mukaan professori Goetschen mielipiteet ovat hänen omiaan. Vaikka professori Goetsche toimiikin yhteisön pohjoismaisen Cochrane-keskuksen johtajana, eivät hänen julkisuudessa esittämänsä mielipiteet vastaa Cochrane-yhteisön kantaa.

Tämänhetkinen suomalaisten asiantuntijoiden arvioima tutkimusnäyttö masennuksen hoidosta on koottu aihetta käsittelevään Käypä hoito -suositukseen. Syyskuussa 2014 julkaistun Käypä hoito -suosituksen mukaan sekä lääkehoidot että psykoterapiat kuuluvat masennuksen hoitoon. Lievissä ja keskivaikeissa masennustiloissa näiden hoitojen yhdistäminen on tehokkain hoitostrategia.

”Käypä hoito -suosituksessa käsitellään vain sairaudeksi luokiteltavaa masennusta”, toteaa Käypä hoito -suositusten päätoimittaja, dosentti Jorma Komulainen. Suosituksen mukaan terapia, lääkehoito tai näiden yhdistelmä on perusteltua silloin, kun sairauskriteerit täyttyvät. ”Lääketieteessä ei ole lopullisia totuuksia”, Komulainen jatkaa. ”Seuraamme tutkimustiedon karttumista, ja muutamme suosituksiamme tiedon lisääntyessä. Tällä hetkellä emme näe aihetta masennuksen Käypä hoito -suosituksen muuttamiselle.”